O registraciji in tehničnih pregledih

03.12.2015

Po burnem zaključku lanskega leta glede registracije naših letalnih naprav smo naše aktivnosti neutrudno nadaljevali tudi v letošnjem letu. Korektno in strokovno smo delovanje naše zveze, problematiko sporne registracije in naša stališča predstavili tudi splošni javnosti in medijem. Ker se po vseh sestankih in razgovorih s pristojno institucijo zadeva ni razpletala v smeri spremembe 19. člena spornega pravilnika, ki govori o registraciji jadralnih zmajev in jadralnih padal, smo v februarju zaprosili za sprejem pri ministru, ki pokriva naše področje. Dosegli smo, da se zadrži izvajanje določb pravilnika do leta 2016.

Na sestanku pri ministru za infrastrukturo smo predstavili tudi problem glede tehničnih pregledov, saj že od sprejetja Uredbe o JZ in JP, to je od leta 1999, s strani ministra niso bile urejene zadeve, katere so zahtevane v njenem 48. členu, ki se nahaja v odstavku o prehodnih določbah. V roku treh mesecev od začetka veljave Uredbe bi moral minister predpisati navodila za opravljanje tehničnih pregledov in tudi navodila za vodenje evidence, tega pa vse do sedaj ni bilo narejeno. Ureditev te zadeve je pomemben korak tudi pri nadalnjih razgovorih z Direktoratom za letalstvo na Ministrstvu za infrastrukturo o urejanju našega področja in še ena od pomembnih stvari proti nepotrebni registraciji naših letalnih naprav.

Skupni dogovor glede tehničnih pregledov je bil, da Javna Agencija za civilno letalstvo RS pripravi Operativno tehnično zahtevo (OTZ) za izvajanje tehničnih pregledov JZ in JP, to je splošno letalsko varnostno zahtevo, ki je obvezujoča za vse izvajalce letalske aktivnosti. Seveda naj bo to v stalnem sodelovanju z Zvezo za prosto letenje Slovenije, saj je naša zveza tista, v kateri se nahaja strokovni kader za področje prostega letalstva. Spomladi je bilo pripravljenih več stalno dopolnjevanih verzij, v katerih je bilo treba upoštevati vsebino Zakona o letalstvu in vsebino naše Uredbe o JZ in JP. Vemo, da sta oba omenjena dokumenta potrebna korenitih popravkov, vendar sta zaenkrat pač veljavna v obliki in vsebini, kot je trenutno zapisana.

Pri finalnem usklajevanju OTZ so svoje predloge in pripombe lahko posredovale tudi pravne in fizične osebe, zainteresirane za kandidiranje za vlogo pooblaščenih oseb za izvajanje tehničnih pregledov in evidentiranje. Končna verzija dokumenta je bila objavljena 10. julija 2015 v Uradnem listu RS št 50/2015, njegova veljavnost pa se je pričela petnajsti dan po objavi.

Zadeva z ureditvijo vseh zadev glede tehničnih pregledov je končno tako daleč, da stvari lahko zaživijo tudi v praksi. V OTZ so podrobno navedene zahteve in postopki za izvajanje tehničnih pregledov. Javna agencija za civilno letalstvo je pripravila obrazec za vse tiste, ki bi se želeli prijaviti za pridobitev pooblastila za izvajanje tehničnih pregledov, ter potrdila dva iz naše strani predlagana izvedenca za ugotavljanje pogojev za pridobitev tega pooblastila. Operativno tehnično zahtevo in obrazec smo objavili na spletni strani ZPLS (http://sffa.org/dokumenti). Po opravljenem tehničnem pregledu letalne naprave bo izdana nalepka, ki je predpisana v 10. členu naše uredbe, na njej pa bo zabeležena tudi evidenčna številka tehničnega pregleda iz evidence, ki bo enotno vodena v spletni aplikaciji.

V mesecu septembru smo se dogovorili za sestanek na Direktoratu za letalstvo, kjer smo jim predstavili, da so zadeve glede tehničnih pregledov urejene in da smo z našim aktivnim sodelovanjem in strokovnim poznavanjem jadralnega zmajarstva in jadralnega padalstva bistveno prispevali k sprejemu navedene OTZ in s tem k zagotavljanju večje varnosti prostega letenja, kar je zagotovo v interesu vseh nas in seveda tudi njih. Ponovno smo predstavili tudi vse razloge za nesmotrnost registracije naših letalnih naprav in skupno dosegli dogovor o spremembi teksta prvega odstavka 19. člena Pravilnika o oznaki državne pripadnosti, registrskih in drugih oznakah na civilnih zrakoplovih. V njem bo zapisano, da se jadralni zmaji in jadralna padala ne označujejo z oznako državne pripadnosti in registrsko oznako, temveč z nalepko o tehnični brezhibnosti po opravljenem tehničnem pregledu.

Sprememba pravilnika je sedaj objavljena v Uradnem listu RS. S tako oblikovanim pravilnikom je zadeva končno urejena tako, kot je v ostalih državah Evropske unije. Za takšno obliko smo iz strani ZPLS vseskozi zagovarjali argumente in porabili ogromno ur amaterskega dela. Zahvalil bi se vsem članom, ki so s svojo voljo in delom kakorkoli pomagali pri reševanju dolgotrajne in za vse nas pomembne problematike. Upamo pa tudi, da bo v prihodnje potrebno čim manj reševanj podobnih birokratskih zadev.

Sprememba pravilnika o registrskih oznakah - objavljeno v uradnem listu RS

Srečko Jošt, predsednik ZPLS