Final Glide

06.08.2014

Po malo daljši reporterski pavzi se zopet oglašamo s finalnim reportom iz evropskega prvenstva na Kopaniku. Gremo lepo po vrsti. V sredo smo dirko prekinili zaradi močnega južnega vetra, ki je povzročal nemalo težav pilotom, ki so vodili in bili prisiljeni se reševat iz malih grap s 30 km/h vetra. Bilo je nekaj govora, da prekinitev ni bila potreba, predvsem s strani pilotov, ki so zadaj lepo nabirali višino. Po našem mnenju je bilo letenje južno od Jadovnika  nevarno zato odločitev ni bila napačna. Naslednji dan v četrtek je južni veter že zjutraj odpihnil dirko, tako da smo si vzeli dan za počitek in si nabrali moči za še zadnja dva dneva, nekateri pa so izkoristili prosti čas za športanje.Sledil je petek, ko smo zopet štartali na Jadovniku. Kmalu po štartnem pilonu smo se zaleteli v zid severnega vetra, ki je prižigal po dolini. Večina je samo obstala na pobočju in počasi pristajala, medtem ko smo se ostali bolj zadaj matrali po grapah še kar nekaj časa. Tekma je bila ustavljena po tem, ko je večina že pristala vendar pa je trajala več kot uro in deset minut tako da je bila veljavna. Slovenska reprezentanca je poslala pritožbo zoper zavlačevanja ustavljana dirke, ki pa je bila seveda zavrnjena. 

Tako pa smo na zadnji dirki evropskega prvenstva. Zopet se je izkazalo, da je napoved čisto mimo, saj nas je presenetil prav lep dan z veliko bazic in bolj normalnim severnim vetrom. Tako so sestavili cikcak dirko nad Jošaničko banjo in nato z vetrom proti cilju na plato južno od Novega pazarja. Slovenci zopet lepo poberemo in smo v dobri pozicij za štart. Prvi del dirke letimo visoko in spredaj, Jože celo malo pobegne z malo grupco, ki jo vodi Christian Maurer. Kmalu pa razvoj oblakov na Goliji prinese senco nad dolino Raške in ravno pred preskokom na ravnino postane zelo tricky. Med tem pa nekateri, ki so bili prenizki za greben antene pristajajo v dolini in javljajo 40 km/h severnega vetra. Kmalu za tem so tekmo prekinili pred nominalnem časom za veljavnost, tako da se rezultati niso spremenili. Hja zaključek EP je bil bolj ali manj tak kot celo tekmovanje. 

Torej veliki zmagovalec EP 2014 je nemec Torstein Siegel, drugi je francoz Clement Latour in na tretjem mestu naš in edini Jurij Vidic - Đuro! Ostali slovenci smo z izjemo Jošta vsi med top 20. Primož Suša je končal na 10., Tilen Ceglar na 13. Dušan Orož na 14. in Jože Molek na 18. mestu! 

Ekipno so slavili Švicarji pred Nemci in Italijani. Za podium nam je zmanjkalo pičlih 39 točk in verjamemo, da ob boljših pogojih bi lahko posegali po še višjih mestih! V kratkem bomo objavili tudi intervju z Jurijem Vidicem!